22. juli-senteret

Min historie – personlige fortellinger fra og om 22. juli

Hvordan så det ut utenfor Høyblokka da bomben gikk av i regjeringskvartalet? Hvilke minner sitter ungdommene fra Utøya igjen med fra angrepet på AUFs sommerleir? Hvordan er det å miste sine nærmeste i et terrorangrep og hvordan preges overlevende, etterlatte og andre berørte av 22. juli i dag? Hva mener de som var der vi må snakke om når vi snakker om 22. juli 2011 – og hva kan vi lære av det som skjedde?

«Min historie – personlige fortellinger fra og om 22. juli» presenterer noen av historiene til de som på ulike måter opplevde 22. juli 2011 på nært hold.

Gjennom møter mellom elever og vitner i 22. juli-senteret, i videoklipp og skriftlige vitneberetninger forteller de berørte selv om 22. juli 2011.

Videoklipp av vitneberetninger (kommer)

Skriftlige vitneberetninger

 • Paul

  Paul hadde kontor vis-a-vis bombebilen i R4 i Regjeringskvartalet. I dette brevet, skrevet 26. juli 2011, forteller han venner og kjente at han er i god behold. Brevet er gjengitt med tillatelse fra Paul.

  Les Paul sitt brev her
 • Lisbeth

  Lisbeth mistet datteren Synne på Utøya 22. juli 2011. Denne teksten er et utdrag fra et manus til et radioinnslag på Sommer i P2 (03.07.2016) som Lisbeth har delt med 22. juli-senteret.

  Les Lisbeth sin tekst her
 • Natia

  Natia var på Utøya som internasjonal gjest fra Georgia 22. juli 2011. Denne teksten sto på trykk i Morgenbladet 28.07.2017 og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

  Les Natia sin kronikk her
 • Synnøve

  Da Synnøve var 16 år skrev hun dette diktet om terrorangrepet på Utøya. Broren hennes overlevde angrepet.

  Les Synnøve sitt dikt her
 • Nille

  Nille var på jobb i Y-blokka og overlevde bomben i Regjeringskvartalet. I denne teksten forteller hun om livet etter 22. juli – om å få PTSD, og å bli frisk igjen.

  Les Nille sin tekst her
 • .

Opptak av vitnesamtaler i 22. juli-senteret