22. juli-senteret

10 år etter 22. juli: Arrangementsrekke ved 22. juli-senteret

I anledning 10-årsmarkeringen for terroren som tok 77 liv i Regjeringskvartalet og på Utøya, avholder 22. juli-senteret en arrangementsrekke som løper gjennom hele året. Her finner du opptak av de ulike arrangementene.

Digital åpning: Hva snakker vi om når vi snakker om 22.  juli?

8. april 2021 – Nettarrangement

Arrangementsrekken startet 8. april 2021 med et digitalt åpningsarrangement. I et bredt sammensatt panel stilte vi spørsmålet: Hva snakker vi om når vi snakker om 22. juli?

Panel: Leder for støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, leder for Oslo AUF, Varin Hiwa, Fylkesrådsleder for Viken fylkeskommune, Tonje Brenna, styremedlem i Benjamins minnefond, Beatriz Jaquotot og forsker ved HL-senteret Cora Alexa Døving.

Samtalen ble fasilitert av Anne Talsnes, formidlingsansvarlig ved 22. juli-senteret.


Minnemarkering og visning av «Generasjon Utøya» 

Samarbeid med den norske ambassaden i Berlin

23. juni 2021 – Nettarrangement

 

 

Da den norske ambassaden i Berlin arrangerte digital minnemarkering og visning av Generasjon Utøya i juni 2021, bidro 22. juli-senteret med en innledende vitnesamtale.

Vitnesamtalen er mellom Johannes Dalen Giske, overlevende fra Utøya og Harald Føsker, overlevende fra Regjeringskvartalet. Samtalen ble ledet av Maja Gudim Burheim. I opptaket møter vi også Sarah Marino som er leder i JUSOS Berlin (søsterorganisasjonen til AUF i Tyskland), som snakker om et nytt minnesmerke for terrorofre i den tyske hovedstaden. Innledning ved Petter Ølberg, Norges ambassadør til Berlin.


Kåring av vinner i 22. juli-senterets skolekonkurranse

8. juni 2021 – Nettarrangement

«Vi må aldri glemme» / «Aldri mer 22. juli»: I vår skolekonkurranse 10 år etter, spurte vi elever på ungdomskoler og videregående skoler over hele landet: Hva legger dere i dette? Og hvordan kan vi sørge for at budskapene blir noe mer enn bare tomt prat?

Vi fikk inn mange gode bidrag fra elever i alle landsdeler, og vinneren ble kåret 8. juni. I vinnerseremonien kan du høre juryens begrunnelse, se en hilsen fra Kunnskapsminister Guri Melby, og ikke minst vinnerbidraget til åttendeklassingene Lilou og Salma fra Fyrstikkalleen skole i Oslo. Deres film er også inkludert i 22. juli-senterets markeringsutstilling «10 år etter:» i Teatergata 10.


Offisiell åpning av 22. juli-senterets markeringsutstilling «10 år etter:»

15. juli 2021 Digitalt og fysisk arrangement

15. juli 2021 åpnet 22. juli-senterets markeringsutstilling «10 år etter:». Gjennom utstillingen ønsker vi å vise frem et mangfold av tanker og meninger. Vi har spurt direkte berørte, og mennesker med ulike minner som ikke er berørt om å dele sine tanker. Ikke minst spør vi besøkende om å bidra. Hva tenker vi på når vi tenker på 22. juli? Hva betyr «aldri mer» for deg – for oss? Utstillingen er kuratert av 22. juli-senteret, design og utstillingsarkitektur er ved Blæst og Torsteinsen Design. Fotograf Andrea Gjestvang har bidratt med en ny, sterk fotoserie av overlevende og etterlatte. I åpningsarrangementet fikk vi besøk av bidragsytere, berørte og forskere som kommenterte både utstillingen og samtalen om 22. juli som sådan – 10 år etter.

Samtale 1

Andrea Gjestvang, Cecilie Herlovsen og Ibrahim Mursal har alle har bidratt til utstillingen. I den første delen av utstillingsåpningen møttes de til en samtale om hvordan 22. juli har preget oss som enkeltpersoner, og på hvilke måter 22. juli fortsatt preger det store kollektivet i dag, 10 år etter. Samtalen ble fasilitert av Stine Furan, rådgiver, 22. juli-senteret.

Samtale 2

Senter for ekstremismeforsking ved UIO la nylig frem en undersøkelse som handler om befolkningens minner og tolkninger av 22. juli.

I del to av åpningsarrangementet deltok nestleder ved Senter for ekstremismeforskning, Anders Jupskås i samtale med redaktør for Filter Media, Harald Klungtveit og daglig leder for Stiftelsen 10. august, Hawa Muuse. Hva sier undersøkelsen om hva vi tenker om 22. juli i dag? Hvilken rolle spiller mediene i formingen av befolkningens minner og på hvilke måter kan vi trekke linjer mellom terroren 22. juli 2011 og drapet og terroren i Bærum 10. august 2019? Samtalen ble fasilitert av Anne Talsnes, seniorrådgiver, 22. juli-senteret.


Støttegruppen etter 22. juli: 10 års arbeid for og av de som lever videre

18. juli 2021 – Digitalt og fysisk arrangement

Fra 2011 til i dag har Støttegruppen etter 22. juli blitt en sentral møteplass for etterlatte, overlevende og andre berørte etter terroren, og en viktig stemme i offentligheten i saker som berører 22. juli og tilgrenset tematikk. Dette arrangementet løfter frem Støttegruppas rolle, gjennom historikken, den sentrale funksjonen organisasjonen har fått etter 22. juli, og det organisatoriske arbeidet som gjøres der, både sammen med og uavhengig av AUF. Hvordan ble Støttegruppen til? Hvilke behov svarer den til? Hvilke utfordringer har støttegruppen stått i gjennom de ti årene som har gått, og hvordan er historien om Støttegruppens arbeid en viktig del av historien om 22. julis etterliv?

Panel: Lisbeth Røyneland, leder i Støttegruppen, Tor-Inge Kristoffersen, nestleder i Støttegruppen, Kitty Eide, en av de som startet Støttegruppen i 2011 og Sindre Lysø, generalsekretær i AUF. Samtalen ble fasilitert av seniorrådgiver i 22. juli-senteret Maja Gudim Burheim.


Familiedag

19. juli 2021

19. juli var det familiedag i 22. juli-senteret, med ulike aktiviteter for barn og voksne, både i senteret og i Regjeringskvartalets minnelandskap. Her kan du se et bokbad med forfatteren av den nye barneboka «La oss snakke om 22. juli», samt en samtale om hvordan snakke med barn om vanskelige temaer.

Bokbad:  La oss snakke om 22. juli 

Høytlesing fra den rykende ferske barneboken La oss snakke om 22. juli og samtale med forfatter Thomas J.R. Marthinsen og forsker i pedagogisk-psykologi Jon Håkon Schultz.

Samtalen ble fasilitert av 22. juli-senterets formidler, Christina Marwold.

Samtaler med barn 10 år etter – Nettarrangement

Et digitalt arrangement med forsker i pedagogisk-psykologi Jon-Håkon Schultz og forfatter Thomas J.R. Marthinsen. Samtalen tar utgangspunkt i Marthinsens nye bok La oss snakke om 22. juli.

Samtalen ble fasilitert av 22. juli-senterets formidler, Christina Marwold.


Minnearrangement i Universitetets aula, “10 år etter:”

21. juli 2021 Digitalt og fysisk arrangement

Med: Jens Stoltenberg, Astrid Willa Eide Hoem, Statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, Executive vice president, 9/11 Memorial Museum Clifford Chanin.

Del 1: Vitnesamtale

22.  juli 2011 var Jens Stoltenberg 52 år og Norges statsminister. Astrid Hoem var 16 år og på sin andre sommerleir på Utøya. Samtalen kretser rundt hvordan Jens og Astrid på hver sine måter sto midt i begivenhetene 22. juli. I dag er Stoltenberg generalsekretær i NATO, Hoem er leder i AUF. Hvordan lever de videre med sine erfaringer fra 22. juli og hva er motivasjonen for at de fortsatt forteller, 10 år etter?

Samtalen ble fasilitert av seniorrådgiver i 22. juli-senteret, Maja Gudim Burheim

Del 2: Panelsamtale

Skandinaviske politikere og internasjonale gjester samtaler om 22. juli, demokrati, utenforskap, rasisme og den nordiske selvforståelsen. Hva karakteriserer Norden i 2021, hvem inkluderes i det store vi-et og hvordan kan vi arbeide på tvers av landegrenser, så vel som politiske skillelinjer for å forhindre at terror rammer igjen? I år markerer vi også 20 år siden terrorangrepet i USA 11. september 2001. 22. juli-senterets samarbeidspartner gjennom mange år, 9/11 Memorial Museum er representert i panelet ved Executive vice president Clifford Chanin, som deltar med perspektiver både på Norden sett utenifra, og våre felles erfaringer med å oppleve og leve videre i kjølvannet av terror.

Deltakere: Statsminister Erna Solberg, leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre Executive Vice President, 9/11 Memorial Museum, Clifford Chanin. Samtalen ble fasilitert av seniorrådgiver i 22. juli-senteret, Anne Talsnes.

Arrangementet ble åpnet av 22. juli-senterets direktør, Lena Fahre.