22. juli-senteret

22. juli-senteret åpner ny utstilling i Teatergata 10.

Pressemelding

Kontaktperson: Lena Fahre
Dato: 24. juni 2020

22. juli-senteret åpner ny utstilling i Teatergata 10.

Fredag 26. juni kl. 11.30 åpner 22. juli-senterets nye utstilling Samtalen om 22. juli i Teatergata 10. Åpningen gjennomføres digitalt med kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, Lisbeth Røyneland, leder for støttegruppen etter 22. juli og Sindre Lysø generalsekretær i AUF. Dette er første gang siden 2015 at det åpnes en ny utstilling på 22.juli-senteret.

Jeg glad for at senteret nå åpner igjen i midlertidige lokaler, slik at de fortsatt kan fortelle om de grufulle og dramatiske angrepene til skoleelever og andre besøkende. Kunnskap og refleksjoner om 22. juli og tiden etterpå er viktig for å forebygge framveksten av ekstremisme. Derfor er det bra at senteret nå er på plass og kan fortsette den viktige jobben, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

I sendingen inviteres publikum inn i en digital vandring i utstillingen, og får anledning til å stille spørsmål underveis.

22. juli-senteret åpner for pressevisning av utstillingen 26.6.2020 kl. 13:00 umiddelbart etter den digitale åpningen. Senteret åpner for fysisk besøk fra og med lørdag 27. juni.

Tidslinjen fra 2015-utstillingen er videreført med små justeringer. Utstillingen Samtalen om 22. juli løfter også frem ettertidens forsøk på å forklare årsaker til og konsekvenser av terrorangrepet. Det vies stor plass til historier om de vi mistet samt beretninger fra de som overlevde og de som mistet sine.

Vi har hatt en veldig god dialog med Støttegruppen, berørte og etterlatte etter 22. juli og AUF gjennom arbeidet med utstillingen, sier 22. juli-senterets direktør, Lena Fahre.

Direktøren fremhever at den forestående fagfornyelsen i skoleverket og særlig det tverrgående temaet demokratisk medborgerskap har vært viktig i arbeidet med utstillingen

– Med Samtalen om 22. juli inviterer vi skoleelever inn drøftinger og meningsbrytninger i tråd med teorier rundt hvordan demokratiske ferdigheter styrkes. Vi har en målsetning om at nye generasjoner, uten egne minner fra terroren tar eierskap til historien.

Fahre understreker at 22. juli-senteret skal returnere til Høyblokka på permanent basis når renoveringen av Høyblokka er ferdig, antakelig i 2025. Det er likevel viktig at formidlingen om terrorangrepene og minnet om de som mistet livet opprettholdes på midlertidig lokasjon frem 2025, sier Fahre.

Åpningen streames via:

www.regjeringen.no

www.22julisenteret.no

22. juli-senterets facebookside

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   For mer informasjon om 22. juli-senteret se:

www.22.juli-sentreret.no

/www.facebook.com/22julisenteret/

 

Vi ber pressen melde sin interesse til post@22julisenteret.no

 

For henvendelser om åpningsarrangementet kontakt direktør Lena Fahre: lena.fahre@22julisenteret.no 97039229

For henvendelser om utstillingen Samtalen om 22. juli, kontakt formidlingsansvarlig Anne Talsnes: Anne.talsnes@22.juli-senteret.no 45770040

Kategorier