22. juli-senteret

Cecilie

 

I 2011 var Cecilie fra Sarpsborg 16 år og på Utøya for første gang. Hun hadde blitt overtalt av bestevenninnen til å bli med på sommerleir, de var begge ferske medlemmer av AUF. Hun husker ikke så mye fra dagene før, men minnes det sosiale: godteri i teltet, latter og nye venner.

Under angrepet løper Cecilie rundt halve øya på flukt fra terroristen. Hun finner til slutt venninnen sin, og de gjemmer seg sammen på Sydspissen. Når skuddene tar dem igjen blir begge skutt, men kun Cecilie overlever.

Cecilie måtte amputere armen etter angrepet. Hun synes likevel de psykiske ettervirkningene er verst. I dag møter hun jevnlig skoleelever i 22. juli-senteret og på Utøya, for å fortelle sin historie. På den ene siden for å gjøre om det vonde til noe meningsfullt, på den andre fordi hun håper folk kan forstå litt mer av hva det vil si å ha opplevd et terrorangrep.

— Jeg håper historiene til oss som var der kan bidra til forståelsen av at uansett hvor man kommer fra eller hvem man er, så er vi alle mennesker.

I disse filmklippene forteller hun sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå og hva hun håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.