22. juli-senteret

Per Anders

I 2011 var Per Anders 26 år og på sin niende sommerleir. Han var først medlem i AUF lokalt i Arendal hvor han vokste opp, men fortsatte engasjementet i studenttilværelsen i Oslo. Per Anders ankom Utøya fredag 22. juli, for å holde et foredrag om å engasjere studenter.

Han overlevde angrepet ved å svømme, men mistet flere av sine venner i terroren. I årene etterpå har han fortsatt sitt politiske arbeid. I dag jobber han som rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

– Det første offeret i alle konflikter er sannheten, og allerede rett etter 22. juli var det de som mente at det aldri hadde skjedd. Men heldigvis har vi både fysiske bevis og oss som var der, som kan fortelle nye generasjoner om 22. juli og slik også motvirke konspirasjonsteoriene, sier Per Anders om det å dele sin historie.

Han ønsker å formidle at det går an å oppleve det aller verste og klare å reise seg igjen.

– Det viktigste vi bør ta med oss etter terroren, er å ta vare på hverandre, og å kjempe for demokratiet hver dag, sier Per Anders.

I disse filmklippene forteller han sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå og hva han håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.