22. juli-senteret

Astrid

Astrid fra Møre og Romsdal var 16 år 22. juli 2011. Hun hadde lenge vært engasjert i AUF, og på sin andre sommerleir på Utøya. Astrid var en av dem som var plukket ut til å tale da Gro Harlem Brundtland kom på besøk, og gledet seg til fredag 22. juli. Da skytingen startet på Utøya sto hun i vaffelboden og trodde først det var en øvelse. Hun gjemte seg under en helling i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien og overlevde terrorangrepet, men mistet en av sine beste venninner.

Astrid mener vi som samfunn ikke har hatt et oppgjør med det politiske tankegodset til Anders Behring Breivik. I disse filmene forteller hun sin historie om det som skjedde, om tiden etterpå, og hva hun håper vi kan lære av 22. juli.

Tekstmeldingene Astrid omtaler i slutten av klippet over, er nå en del av utstillingen i Hegnhuset på Utøya. Utstillingen åpnet i 2016, og inneholder blant annet SMS-utvekslinger mellom ungdommer på Utøya og deres familie og venner.

Utdrag fra SMS-utveksling mellom Astrid og moren. 

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.