22. juli-senteret

Helén

Helén var 22 år og politisk rådgiver i AUF i 2011. Hun hadde ansvar for sosiale medier under sommerleiren, og fikk tidlig nyhetene om eksplosjonen i Oslo via Twitter. Da angrepet på Utøya startet, satt hun i et rom like ved Lillesalen i Kafébygget, og hoppet etter hvert flere meter ned ut av et vindu i andre etasje for å komme seg vekk. Ved pumpehuset ble hun liggende og gjemme seg i vannkanten før gjerningsmannen også kom dit. Hun klarte å svømme fra stedet og ble til slutt plukket opp i vannet av en av de mange båtene som reddet ungdommer rundt øya.

Helén synes det er viktig å dele historiene fra 22. juli for at folk skal forstå at terror ikke er abstrakt eller fjernt, men har rammet ekte mennesker, også her hjemme i Norge. Hun vil være med på å spre oppmerksomhet om hvor farlig ekstremisme er. – I dagens samfunn, hvor man snakker om at populisme og ekstremisme er på frammarsj vil jeg være med å gjøre det jeg kan for å vise hvor reelle konsekvensene av slikt tankegods kan være, sier Helén. I disse filmklippene forteller hun sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå og hva hun håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.