22. juli-senteret

Renate

I 2011 var Renate 21 år. Hun hadde vært på flere sommerleire – fra 2010 som hun en av de ansatte i organisasjonen. Sommeren 2011 dro hun på leir med kjæresten Snorre. Da hun først hørte skudd ettermiddagen 2011, var hun sikker på at noen lekte med kinaputter, men dro sammen med kjæresten for å sjekke. Kort tid etter skjøt og drepte gjerningsmannen to personer utenfor Kafébygget mens Renate sto like ved. En av dem var kameraten Christopher, den andre kjæresten Snorre. Renate overlevde ved å gjemme seg på toalettet inne i Kafébygget. Da hun hørte beredskapstroppen tok seg inn i bygningen, kom hun til slutt ut.

Renate synes det er viktig å dele de personlige historiene fra 22. juli for å vise bredden av grusomhet som skjedde den dagen. – Vi var over 500 mennesker på den øya, og én mann har evnet å endre livene til alle. De personlige historiene belyser mengden av folk man evner å såre hvis man hater sterkt nok, mener hun. For Renate er det avgjørende at vi ikke glemmer hva som var motivasjonen bak angrepet: Det var et angrep på demokratiet, men også på Arbeiderpartiet, og på AUF. – Det var meningen å ramme meg for det jeg tror på, sier Renate. I disse filmklippene forteller hun sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå og hva hun håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.