22. juli-senteret

Stian

I 2011 var 17 år gamle Stian fra Tromsø på AUFs sommerleir for andre gang. Stian sto på Nakenodden da skytingen startet på Utøya, og reddet til slutt livet ved å svømme fra Sydspissen. Mange av ungdommene som kom dit etter ham ble drept.

Stian synes det er viktig at vi ikke glemmer historiene til de vi mistet 22. juli . Ved å dele sine erfaringer, håper han å bidra til at vi minnes og hedrer de som gikk bort, og det de kjempet for. Han mener at å snakke åpent om ekstremisme er eneste måten å forhindre at det skjer igjen, og at en av de viktigste lærdommene å ta med seg fra terroren i 2011 handler om terroristens utenforskap: – Det skal ikke gå an å falle så langt utenfor», sier Stian, og både myndigheter og enkeltpersoner har ansvar for å bry seg når noen mister kontakt med og tilhørighet til samfunnet.  I disse filmklippene forteller han sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå og hva han håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

I august 2011 ble Stians vitneberetning ført i pennen av journalist Hege Holm i forbindelse med et bokprosjekt. Teksten kan du lese her.

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les med her.