22. juli-senteret

Tonje

Tonje var 23 år og Generalsekretær i AUF 22. juli 2011. Da angrepet på Utøya startet, sto hun i telefonen med samboeren som hadde vært i nærheten av eksplosjonen i Oslo. Sammen med flere andre løp hun over teltplassen mot Kjærlighetsstien da de så mennesker som falt om. De laget et køsystem ned skrenten for å få folk i sikkerhet. De gjemte seg under en steinhylle mens gjerningsmannen skjøt mot dem. Å være på Sundvolden sammen med foreldre som ikke fikk tilbake barna sine var likevel det verste, sier Tonje.

Tonje ble engasjert i politikk da Benjamin Hermansen ble drept av nynazister i 2001. Hun mener vi har en lang vei å gå for å ta et oppgjør med ideologien bak terrorangrepene. I disse filmene forteller hun sin historie fra og om det som skjedde, om tiden etterpå, og hva hun håper vi kan lære av 22. juli.

Før 22. juli 2011

22. juli 2011

Etter 22. juli 2011

Filmene har ingen aldersgrense, men som utstillingen i 22. juli-senteret kan de inneholde sterke skildringer, og er derfor ikke anbefalt barn under 14 år. Dersom man som lærer eller foresatt likevel ønsker å vise dem for yngre aldersgrupper anbefaler vi at den voksne selv ser filmene på forhånd.

Alle deltakerne i disse filmene har samtykket til at materialet publiseres på 22. juli-senterets plattformer, benyttes i vår formidling, og er en del av læringsressurstilbudet for de som besøker våre nettsider.

Filmene er produsert og eies av 22. juli-senteret og beskyttes av opphavsretten. Videoavspilleren er tilpasset universell utforming (UU) og gir mulighet for nedlastning til privat bruk. Derimot er annen bruk, distribusjon og redigering av materialet uten tillatelse ulovlig i henhold til åndsverksloven.

Ønsker du å bidra? Les mer her.