22. juli-senteret

Ny runde med demokratilæring på Utøya

Samarbeidsprosjektet «Demokratilæring på Utøya» arrangeres for 2 år på rad, og tirsdag denne uka ankom høstens første deltakere i seminarrekken 22. juli-senteret.

«Demokratilæring på Utøya» er en tre dagers samling for elever fra hele landet. Før turen går til Tyrifjorden og læringssenteret på Utøya, starter elevene alltid i 22. juli-senteret i Høyblokka for å bryne seg på spørsmålet: Hva skal vi lære bort om 22. juli?

Gruppen besto av 29 elever og 8 lærere fra 9. og 10. trinn fra Askvoll Skule (Sogn og Fjordane), Rothaugen skole (Hordaland), Hamar Montessori (Hedmark), Tjøme ungdomsskole (Vestfold), Nannestad ungdomsskole (Akershus), Kroken skole (Troms), Frydenberg skole (Oslo) og Lundamo ungdomsskole (Trøndelag).

 

Både lærere og elever jobbet aktivt i gruppeoppgaven «Hva skal vi lære bort om 22. juli?». Det ble spennende presentasjoner og verdifulle refleksjoner om 22. juli 2011, om årsaker og konsekvenser til terrorangrepet. Elevene var opptatt av hvordan vi lever videre med denne historien i dag og trakk også inn eksempler fra terrorangrep andre steder i verden.

Også lærerne får egne oppgaver tilpasset dem under samarbeidsprosjektet «Demokratilæring på Utøya».  

Besøket i 22. juli-senteret er første del i en tre-dagers samling på Utøya, der elever fra forskjellige skoler i hele landet får anledning til å utvikle sine demokratiske ferdigheter. I løpet av dagene på Utøya går elevene gjennom ulike workshops og gruppearbeid, hører vitneberetninger fra 22. juli, diskuterer hatprat, ytringsfrihet, demokrati og engasjement. Til slutt skal de selv lage et undervisningsopplegg de skal arrangere for sine medelever i hjemkommunen, slik at enda flere kan dra nytte av erfaringene fra 22. juli-senteret og læringssenteret på Utøya.

I løpet av høsten arrangeres til sammen fire samlinger i «Demokratilæring på Utøya», og over jul er det duket for en ny runde for enda flere elever. Vi ser frem til å få dem på besøk!

Vil du lære mer om «Demokratilæring på Utøya»? Tror du dette kunne vært noe for din skole? For mer informasjon og påmelding, les her: https://22julisenteret.no/undervisning/samarbeid-demokratilaering-pa-utoya/

Tilbudet organiseres av The European Wergeland Centre (EWC), Utøya og 22. juli-senteret i samarbeid med Rafto Foundation.