22. juli-senteret

Scar

I utstillingen Scar møter vi 22. juli gjennom Werner Andersons fotoserie fra terrorens åsteder.

I 22. juli-senteret vises fotografiene som en kunstinstallasjon i to deler: Landskapsbildene fra Utøya er fotografert med 360-graders kamera og eksponert på infrarød film. Svart-hvitt-bildene fra Regjeringskvartalet viser detaljer og utsnitt av forvridd stål i vraket etter bombebilen. Terrorangrepet i 2011 er bakteppe og motiv for begge, men perspektivet og ståstedet er ulikt.

Scar inviterer publikum til å reflektere rundt perspektiver, nærhet og avstand, og hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn tar valg om hva vi ser når vi nærmer oss den vanskelige historien. Hva er det mulig å forstå, hva ønsker vi å ta innover oss fra terrorangrepet? Hva forblir skjult, hva skyver vi helst til side? Hva vil det si å se?

Om kunstneren

Om Scar

Om kunstprosessen

Et arr er et synlig spor på kroppen som danner en eksplisitt forbindelse mellom fortid og nåtid. Arrene våre vitner både om det vonde som har skjedd, og om muligheten for fornyelse. Slik speiler også tittelen i utstillingen — Scar — den dobbeltheten som ofte preger minneprosesser på individuelt og kollektivt plan etter store, traumatiske hendelser.

Tematikken understøttes av Andersons poetiske formspråk, der komposisjon, materialitet, dimensjoner og fargekontraster spiller en viktig rolle. Motivenes tilsynelatende skjønnhet pålegger publikum et valg knyttet til hva det vil si å betrakte fortiden i nåtiden. Valget handler både om ståsted, og om hva vi velger å se.

Scar vises som en kunstinstallasjon i to deler: Landskapsbildene fra Utøya er fotografert med 360-graders kamera og eksponert på infrarød film. Svart-hvitt-bildene fra Regjeringskvartalet viser detaljer og utsnitt av forvridd stål i vraket etter bombebilen. Terrorangrepet i 2011 er bakteppe og motiv for begge, men perspektivet og ståstedet er ulikt.

Utstillingen omhandler alle de usynlige lagene som finnes i historiene om 22. juli, og motsetningene som kommer til syne når vi retter blikket mot de dype sporene 22. juli har satt i samfunnets vev.

Slik oppfordrer kunstneren publikum til å fortsette å stille nye spørsmål i samtalen om 22. juli.

Fotoserien Scar utstilles i 22. juli-senteret fra 14. juli 2022-26. februar 2023.


Prosjektansvarlig / Project leader: Ana Rita Ferreira
Teknisk ansvarlig / Technical leader: Christina Marwold

Prosjektgruppe 22. juli-senteret / Project Group 22 July Centre: Ana Rita Ferreira, Christina Marwold, Jarl Omestad, Maja Gudim Burheim og Stine Furan

Fotografi og lyddesign / Photography and sound design: Werner Anderson

Logo: Vidar Andersen
Kunsttrykk / Fine Art Print: Akthar Issak, Ottar André Breivik Anderson
Foliering / Vinyl lettering: Megaprint
Snekkerarbeid / Carpentry: Alliero
Montering / Assembly: Gisle Borgen, Stine Nygaard
Elektrikere / Electricians: Abmas elektro
Oversettelse / Translation: Akasie språktjenester
Takk til  / Thanks to: Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Cathrine Lyngholm (DSS)
Prosjekteier og pressekontakt / Project owner and media spokesperson: Lena Fahre (22. juli-senteret)