22. juli-senteret

Utstillingen i Teatergata 10 – 2020

Samtalen om 22. juli

I de neste årene, mens Regjeringskvartalet renoveres, vil 22. juli-senteret være i Teatergata 10, med utstillingen Samtalen om 22. juli.

 

Om Samtalen om 22. juli

Snakker du med dagens unge om krigen, spør de «hvilken av krigene?» Men alle vet hva 22. juli var. De fortjener at vi evner å ta den store samtalen.

Tonje Brenna, overlevende fra Utøya og generalsekretær i AUF i 2011, Vårt Land, 26. desember 2019

Hva handler 22. juli om? Og hva skal 22. juli bety i fremtiden? Spørsmålene er sentrale i denne utstillingen. Gjennom en tidslinje presenteres hendelsesforløpet 22. juli 2011 minutt for minutt. Det gis også plass til ulike fortellinger som forsøker å forklare hva 22. juli handler om, og hva 22. juli skal bety i fremtiden.

Noen av fortellingene i utstillingen er kjente og ga umiddelbart gjenklang i befolkningen, andre har ligget mer i bakgrunnen, noen har vært vanskelige og omstridte. Fortellingene om 22. juli lever side om side i Norge i dag. De bidrar alle til en felles samtale om 22. juli.

Mange lever et liv som for alltid vil være preget av 22. juli med store tap, minner om bunnløs sorg, en kamp for å overleve og leve videre.

I den øvrige befolkningen er det også mange som aldri vil glemme hvor de var, og hva de tenkte da de hørte om bomben i Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya. Samtidig går det barn på skolen som ikke var født i 2011. For dem er 22. juli en historie de arver og vil forvalte i fremtiden.

Når disse ordene er trykket på veggen vil også denne utstillingen føye seg inn i samtalen om 22. juli. I takknemlighet, respekt og ydmykhet overfor overlevende og etterlatte har vi etter beste evne forsøkt å risse opp konturene av levde liv, tap, smerte og overlevelse.

Et læringssenter må og skal også diskutere terrorens årsaker og konsekvenser. I slike spørsmål lener vi oss på den beste kunnskapen som finnes i 2020. Tekstene i utstillingen og valgene som er tatt er likevel helt og holdent 22. juli-senterets ansvar.

Samtalen om 22. juli kan trøste og forene, splitte og utfordre. Den skal føres videre av mennesker både med og uten egne minner fra 22. juli. Målet med utstillingen er å bidra til en kunnskapsbasert, åpen og inkluderende samtale om 22. juli i årene som kommer.

 

Fortellinger

 

Utstillingsambassadører

22. juli-senteret har invitert seks utstillingsambassadører til å si noen ord om noen fortellinger fra tavlelandskapet i 22. juli-senterets nye utstilling. Deres innslag kan du se i videoene under.