22. juli-senteret

Utstillingskart

A – Minnerom

B – Prologrom

C – 22. juli-rom

D – Vitnerom

E – Ettertidsrom

F – Paviljong

 • A - Minnerom

  Dette rommet skiller seg en del fra resten av utstillingen. Her er det portrettbilder av menneskene som mistet livet i Regjeringskvartalet og på Utøya, og vi tillater ikke fotografering av hensyn til de etterlatte familiene. Man kan ta bilder i resten av senteret så lenge man viser hensyn til andre.  

 • D - Vitnerom

  Ved enden av 22.juli-rommet finner dere et lite rom hvor vi viser en film som går i loop i underkant av en halvtime. Det er de overlevende fra Regjeringskvartalet og Utøya som forteller sine historier, i tillegg hører vi historien til noen av de sivile båtredningsfolkene. Dette er sterke historier. Spesielt familier med barn kan ta en vurdering på hvorvidt man skal gå inn i dette rommet. Filmen er et utdrag hentet fra NRKs Brennpunktdokumentar om 22. juli fra 2012. Om man vil se hele dokumentaren, kan man finne den på NRKs nett tv.  

 • B - Prologrom

  Etter “Minnerommet” begynner den mer informative delen av utstillingen. Her kan dere først se en redigert versjon av overvåkningsfilmen fra bak Høyblokka. Filmen viser minuttene før og etter eksplosjonen. Man ser bilen parkere utenfor, og etter en tid ser man gjerningsmannen gå ut av bilen. Filmen går i svart under selve eksplosjonen. Alle menneskene dere ser på filmen overlevde.  

 • E - Ettertidsrom

  Det siste rommet i utstillingen er viet ettertiden. Både de spontane minnemarkeringene og rosetogene har fått plass her. Hvis dere ser ut vinduet, ser dere at det også er plantet roser utenfor senteret. Rettssaken i 2012 er også en del av ettertiden. I denne delen av utstillingen vises også noen gjenstander som ble beslaglagt da gjerningsmannen ble arrestert. Til slutt i utstillingen finner dere en bokhylle med relevante titler om 22.juli. Bokhyllen er ikke full. Dette er både praktisk og symbolsk: Historien om 22. juli er ikke ferdig skrevet. Vi vil inkludere nye, relevante utgivelser etter hvert som de publiseres.  

 • C - 22. juli-rom

  Dette er Høyblokkas tidligere kantine og utstillingens største rom. Her formidles hendelsene 22. juli minutt for minutt, fra eksplosjonen i Regjeringskvartalet, og helt inn i morgentimene 23. juli. Historien fortelles gjennom tekst og bilder, samt noen gjenstander. Alle menneskene som er avbildet overlevde.

 • F - Paviljong

  Helt til slutt har vi en stor, luftig paviljong bak resepsjonsområdet. Dette rommet er lite merket av bomben. Her kan dere sette dere ned, slappe av, drikke litt vann. Her finner dere også en arkitekturutstilling som handler om fremtiden til regjeringskvartalet. Her er det også tegnesaker og et barnebibliotek for barn.