22. juli-senteret

Vinneren av skolekonkurransen 2022 er Lambertseter vgs!

Blant over 40 bidrag vant kunstprosjektet utført av elevene ved Lambertseter.

Elevene har fått sider fra ulike og tilfeldige bøker og brukt tusjer, maling og lignende til å stryke ut ord i sidene. Ordene som de har valgt å la stå ustrøket skaper sterke bemerkelser og reflekterer betraktninger om 22. juli og rasisme. Det har gjort at alle bildene utgjør en helhet, og satt sammen blir det ulike syn på hva som kan læres og hva som ikke må glemmes om 22. juli. Som man ser av bildet som er sendt inn, så mangler det noen rammer. Dette representerer stemmene som gikk tapt etter 22. juli. Det representerer også stemmene som ikke ble hørt etter 22. juli, de som kanskje ikke følte seg velkommen i rosetoget.

Bidraget har en høy kunstfaglig kvalitet og vi tror det kan få de som besøker oss i Teatergata 10 til å reflektere over nettopp 22. juli og rasisme, og utfordre oss til å tenke nytt. Bidraget viser hvordan kunst kan være et godt utgangspunkt for kritisk tenkning, som igjen kan være med på å gjøre oss til aktive medborgere i demokratiet. Vi tror bidraget kan bidra til å nyansere og mangfoldiggjøre samtalen om 22. juli, ved å åpne for åpne for nye perspektiver på terrorangrepet.

Da vi så dette bidraget fikk det oss til å tenke på hvordan 22. juli-historien og rasisme eksisterer rundt oss, i samtaler, i klasserom, i minner og i det offentlige rom, og hvordan det handler om å identifisere og vise frem det som ikke er like opplagt for alle, også i rom der vi ikke forventer det. Dette ble for oss reflektert i at elevene brukte tilfeldig utvalgte boksider urelatert til 22. juli og rasisme, der elevene likevel fant relevante ord for nettopp 22. juli og rasisme.

Bidraget har tydelig bidratt til, og er et resultat av, engasjement rundt antirasisme på Lambertseter videregående skole. Vi er helt sikre på at dette engasjementet vil spre seg også til de flere tusen besøkende når de ser det ustilt i Teatergata 10.

Se vinnerseremonien her.

Andre plass i årets skolekonkurranse gikk til 10A og B ved Dysjaland skule med deres antirasistiske Instagram-konto @antirasisme_dysjaland.

Tredjeplassen i skolekonkurransen gikk til Averøy ungdomsskole og deres gallery walk der hele åttende trinn lagde stasjoner for en 7. klasse som fikk lære om 22. juli og rasisme på en rekke ulike måter, som blant annet puslespill, quiz og kunst.