Hopp til innhold

Retningslinjer

Fra tildelingsbrev 2021: "Samlingsplan for bevaring og formidling av utvalgte gjenstander: 22. juli-senteret skal i dialog med Kunnskapsdepartementet etablere en samlingsplan for bevaring og formidling av utvalgte gjenstander knyttet til terrorangrepet i 2011, i tråd med ICOMs retningslinjer."

Fra tildelingsbrev 2022: Samarbeid med andre institusjoner for samling og bevaring: "senteret må etablere samarbeid med ett eller flere museumsfaglige miljøer, som kan bistå senteret i arbeidet med samlingsforvaltning og bevaring."

Har du spørsmål om samling? Ta kontakt med samlingsansvarlig.

Anne Lene Andersen, e-post: anan@22julisenteret.no.

Utstillingselement: Mørklagt bilde hvor urskive er uthevet. Urskiven er hvit med sorte tidsmarkører. Urskive med store skader og manglende vise. Opphengt på sandfarget bakgrunn.
Utstilling: Urskiven fra Møllegata 19

Broer til fortiden

På linje med vitnefortellinger er kan gjenstander fra og om 22. juli utgjøre viktige brikker i formidlingen av 22. juli her og nå.

- En bamse fra et spontant minnested, et utøyabånd fra sommerleir, restene av bombebilen, ødelagt betong og armeringsjern i Høyblokka.

På ulike måter bærer de med seg historier som er avgjørende for at vi ikke bare kan forstå det som skjedde, men også for å minne oss om at det skjedde.

Med tiden som går utgjør spor, gjenstander og vitneberetninger broer til fortiden som i økende grad blir avgjørende for historieformidlingen om den vanskelige historien.

Gjennom disse kan nye generasjoner få en nærhet til terrorangrepet, som ikke minst er sentralt for å motvirke konspirasjonsteorier.

Samarbeid med andre institusjoner

Da senteret åpnet sin utstilling i Høyblokka i 2015 inneholdt den en rekke gjenstander og objekter, men samlingsarbeidet er først de siste årene profesjonalisert.

Forvaltningen skal være i tråd med ICOMs retningslinjer for samlinger, og innlån og konservering utføres i samarbeid med andre institusjoner, tråd med føringer fra Kunnskapsdepartementets tildelingsbrev 2022.

Vi driver per 2022 ikke aktiv innsamling av gjenstander, men i tillegg til alt av vitneberetninger ivaretar vi og har ansvar for et titalls gjenstander i vår eie og på innlån. Noen av våre samarbeidspartnere:

  • Politiet
  • Riksarkivet
  • Oslo bymuseum
  • Anno bevaringssenter - Anno Museum
  • Arkivet freds- og menneskerettighetssenter
  • Justismuseet

Oversikt samling

  • Minnemateriale fra spontane minnesteder
  • Bevismateriale fra politiet
  • Gjenstander fra åstedene
  • Gjenstander fra berørte
  • Fotomateriale
  • Vitneberetninger (video, tekst, lyd)

Eksempler fra samlingen vist i 22. juli-senterets utstillinger er; vraket etter bombebilen, urskiven fra Møllergata 19, mobiltelefoner og digitalkameraer fra deltakere på AUFs sommerleir, bamser, brev og blomster hentet fra minnesteder i Oslo og Hole kommune, terroristens falske politiskilt og høyrekstreme emblemer, barnetegninger, elevarbeid, og bidrag fra 22. juli-senterets skolekonkurranser.